Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Πρώτο κουδούνι με χιλιάδες κενά

Στα δημοτικά οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 3.000, ενώ λείπουν και 3.000 εκπαιδευτικοί για τα ολοήμερα. Στη δευτεροβάθμια χρειάζονται 18.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Ελλείψεις σε βιβλία και αίθουσες. Με χιλιάδες κενές θέσεις νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, ελλείψεις σε βιβλία και παιδιά στοιβαγμένα στις αίθουσες θα ξεκινήσει την Παρασκευή η νέα σχολική χρονιά. Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι φέτος θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες και θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να μειώσει τους μόνιμους διορισμούς, κυρίως σε νηπιαγωγούς (κατά 50%) και δασκάλους (κατά 25%), γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες θα φανούν σε λίγες μέρες.Ηδη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπολογίζεται ότι τα κενά ξεπερνούν τις 3.000 θέσεις, εκ των οποίων 1.500 είναι δάσκαλοι, 700 νηπιαγωγοί και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων (μουσικοί, αγγλικής γλώσσας, φυσικής αγωγής κ.ά.).


Επίσης, λείπουν και 3.000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, οι οποίοι πρέπει να στελεχώσουν τα ολοήμερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χρειάζονται πάνω από 4.500 αναπληρωτές, 5.000 ωρομίσθιοι και επιπλέον 8.000-9.000 ωρομίσθιοι, οι οποίοι απασχολούνται για τις ανάγκες της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

Αναφερόμενος στα κενά, ο υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε ότι: «πάντοτε υπάρχουν προβλήματα, διότι δεν είναι δυνατόν όλοι να συνεργάζονται, πολύ περισσότερο όταν η χρονιά είναι προεκλογική», αλλά έριξε τις ευθύνες στο ΑΣΕΠ, επειδή όπως είπε «υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν όχι με εμάς, αλλά με την αξιολόγηση των γραπτών από το ΑΣΕΠ. Και έτσι και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τοποθετήσεις εκπαιδευτικών χωρίς να έχουμε τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ».

Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούν την κυβέρνηση για τις παραπάνω ελλείψεις, ενώ γενικότερα υπογραμμίζουν ότι δεν έδωσε λύσεις σε κανένα πρόβλημα της δημόσιας εκπαίδευσης ούτε και των δασκάλων και καθηγητών.

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν, επίσης, ότι και αυτή η σχολική χρονιά θα βρει στοιβαγμένους μαθητές (30 παιδιά ανά τάξη) μέσα σε μικρές αίθουσες και μάλιστα σε μια χρονιά κατά την οποία υπάρχει και ο κίνδυνος μετάδοσης της νέας γρίπης. Οσον αφορά τα σχολικά βιβλία, και εκεί θα υπάρξουν καθυστερήσεις, αφού έτοιμα είναι μόνο κατά το 80%, ενώ περίπου 30 σχολικά εγχειρίδια βρίσκονται ακόμη στη φάση της εκτύπωσης.

Επίσης υπάρχουν ακόμη κάποια βιβλία, όπως αυτό της Νεοελληνικής Γλώσσας Α Γυμνασίου και Λατινικών Β και Γ Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης, που ακόμη δεν έχουν πάει στο Τυπογραφείο. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα έρχεται και το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, για την οποία δεν έχει προχωρήσει κανένας σχεδιασμός, παρά μόνο όσον αφορά την εισαγωγική.

Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ακόμη ότι σοβαρό θέμα είναι και αυτό της καθαριότητας των σχολείων, με δεδομένο ότι το προσωπικό δεν επαρκεί.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δημ. Μπράτης,πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας

Απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών
Τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι τεράστια, λόγω της μείωσης των μόνιμων διορισμών και του αριθμού των αναπληρωτών. Αυτή η κατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από όλα τα άλλα, την απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών. Επίσης η έλλειψη εκπαιδευτικών θα έχει επιπτώσεις και στα μέτρα για τη νέα γρίπη. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχουν στα δημόσια νηπιαγωγεία, καθώς δεν επαρκούν οι υποδομές, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί και τα διδακτήρια δεν πληρούν τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας για τα παιδιά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Θέμης Κοτσυφάκης, μέλος της ΟΛΜΕ

Εικόνα εγκατάλειψης
Ακόμη μία σχολική χρονιά ξεκινά με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης να τη βαραίνει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερους διορισμούς εκπαιδευτικών, ελλείψεις στις υποδομές, συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης να μην ξεκινάει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, περισσότερους μαθητές ανά τμήμα και γενικά μια δημόσια εκπαίδευση να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια, επικοινωνιακά τεχνάσματα και δηλώσεις, αλλά με στήριξη του δημόσιου σχολείου, αύξηση της χρηματοδότησης και αλλαγή προσανατολισμού της εκπαιδευτικής πολιτικής.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Κώστας Μανιάτης, μέλος ΟΛΜΕ και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας

Καμία λύση στα προβλήματα

Το υπουργείο Παιδείας εμπαίζει τους καθηγητές, ενώ δεν έχει δώσει καμία απάντηση στα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Ετσι ακόμη μία χρονιά θα ξεκινήσει με δεκάδες προβλήματα, όπως χιλιάδες κενά σε διδακτικό προσωπικό, ελλείψεις σε βιβλία, μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, απουσία επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά. Οσον αφορά την προσφορά των υπολογιστών σε χιλιάδες μαθητές της Α Γυμνασίου, έγινε για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα της τεχνολογίας στα παιδιά, αλλά αυτό προϋποθέτει αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, κάτι που δεν έχει γίνει.


Add To Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου