Η αδυναμία παρεμβάσεων στον βασικό κορμό της κυβέρνησης και η συγκρότηση νέου μετώπου ανταρτών προβληματίζουν τον πρωθυπουργό. Υπέρ πρόωρων εκλογών Σουφλιάς και Ντόρα.
Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του πρωθυπουργού για εκλογές ή ανασχηματισμό βρίσκονται οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ.
Η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων, σύμφωνα με πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ, σημαίνει ότι το σενάριο του ανασχηματισμού έχει «καεί» και ότι ο κ. Καραμανλής προσανατολίζεται πλέον στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων προσώπων, ο κ. Καραμανλής έχει συνειδητοποιήσει ότι, εάν ο ανασχηματισμός περιοριζόταν στην αντικατάσταση του κ. Ευ. Αντώναρου και στην αλλαγή χαρτοφυλακίων ορισμένων κορυφαίων υπουργών, τότε όχι μόνον δεν θα ωφελούσε την εικόνα του, αλλά αντίθετα θα την έπληττε ακόμη περισσότερο.
Τα αγκάθια
Τα προβλήματα που καθιστούν δυσεπίλυτο -αυτή τη φορά- το παζλ του ανασχηματισμού είναι τα εξής:
Το ευρύτερο πολιτικό κλίμα και η προεκλογική περίοδος, η οποία ούτως ή άλλως έχει ξεκινήσει, δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό να θέσει εκτός υπουργικού συμβουλίου τα μέλη του βασικού «κορμού» της κυβέρνησής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος, εάν τεθεί τώρα εκτός κυβέρνησης, θα «χρεωθεί» την αποτυχία της προσπάθειας κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, κάτι που δεν επιθυμεί να συμβεί ο πρωθυπουργός...
Την επόμενη ημέρα ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού και με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, οι βουλευτές που δεν θα αξιοποιηθούν θα ενταχθούν στη λίστα των «ανταρτών», δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στον πρωθυπουργό.
Οι αλλαγές στο κόμμα προϋποθέτουν εσωκομματική εκλογή. Ο Κ. Καραμανλής κάθε άλλο παρά θέλει να πάρει το υψηλότατο πολιτικό ρίσκο να αλλάξει τον κ. Λ. Ζαγορίτη και να μπει στη διαδικασία της εσωκομματικής κάλπης, την οποία πολλοί δυσαρεστημένοι στη ΝΔ θα αξιοποιήσουν προκειμένου να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους ως προς τις επιλογές της κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος συζήτησε τα τελευταία 24ωρα το θέμα αυτό, αν και δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του» σε κανένα στέλεχος της κυβέρνησής του, φαίνεται να έχει πειστεί ότι οι περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα του δώσουν την ώθηση που αναζητά προκειμένου να ανέβει στη ΔΕΘ με άλλο «αέρα».
Το ενδεχόμενο των εκλογών τον Οκτώβρη παραμένει «ζωντανό» και υπέρ αυτής της επιλογής φαίνεται να είναι πλέον οι κ. Σουφλιάς, Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος, αλλά και ο κ. Μεϊμαράκης. Αυτό που αναζητούν οι περισσότεροι βουλευτές είναι ο χρόνος και τρόπος με τον οποίο ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει τη σχετική ημερομηνία.
Ολοι θεωρούν ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι η πλέον κρίσιμη και εξακολουθούν να πιστεύουν πως, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει πριν από την τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ ή το πολύ το ερχόμενο Σάββατο, όποτε ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στις παραγωγικές τάξεις και στα κομματικά στελέχη. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενισχύει και την άποψη που έχουν διατυπώσει εδώ και καιρό πολλά κορυφαία στελέχη, για την ανάγκη αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια των προσώπων που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς.
Κορυφαίος υπουργός ανέφερε στο «Εθνος» ότι, εάν ο κ. Καραμανλής προκηρύξει εκλογές τις επόμενες ημέρες, τότε στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει και τον αποκλεισμό από τις λίστες των λεγόμενων «βατοπεδινών».
ΜΗΝΥΜΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ
Λευκή απεργία από τους βουλευτές ΝΔ
Σε «λευκή απεργία» προχωρούν πλέον οι βουλευτές της ΝΔ, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο και στις επιμέρους πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά -κυρίως- στην πολιτική της αδράνειας που έχει υιοθετήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Η εικόνα χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών είναι απολύτως ενδεικτική. Στην αίθουσα παρίσταντο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος και οι υφυπουργοί του, ενώ από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών ήταν μόλις δύο (!!!). Τα άδεια έδρανα στην συμπολίτευση ερμηνεύθηκαν ως αποδοκιμασία προς το πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου αλλά και ως έμπρακτη απόδειξη δυσφορίας για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συντηρεί το θολό πολιτικό τοπίο.
Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι ακόμη και οι δύο βουλευτές που ήταν παρόντες στη συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα προσωπικού του δημόσιου τομέα άφησαν αιχμές κατά της δημόσιας διοίκησης.
Οι κ. Καντερές και Καραμάριος που ήταν στην αίθουσα κάθε άλλο παρά εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της πολιτικής του κ. Παυλόπουλου. Ο κ. Καραμάριος, μάλιστα, στην τοποθέτησή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να σεβόμαστε αυτό το κράτος, γιατί περιμένουμε όλοι να λύσουμε τα προβλήματα».
«Και είδατε τι παρενέργειες υπάρχουν όταν το κράτος δεν λειτουργεί σωστά», κατέληξε, εννοώντας προφανώς τα λάθη και τις παραλείψεις που υπήρξαν και την πρόσφατη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική.
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, και ο κ. Σ. Τσιτουρίδης. Σε δηλώσεις του (ρ/ς 9,84) τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός του κράτους. Επιτέλους πρέπει να πάψει κάθε υπουργός να βγαίνει προκλητικά να λέει το αυτονόητο, πως "ό,τι κάηκε, θα ξαναγίνει δάσος".
Μα αυτό απορρέει από το Σύνταγμα, να ξαναγίνει δάσος, γιατί πολλά που κάηκαν από το 1995 δεν έγιναν δάση, έγιναν βίλες. Μη λέμε, λοιπόν, στον κόσμο ότι λύση είναι ό,τι κάηκε, να γίνει δάσος».
Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου